top of page
  • Writer's pictureByron

Transforming a Bronte Studio into a Productive Music Room

Updated: Oct 10, 2023


Backyard with slide, greenery and autumn leaves on the ground

At Bibo Build, we're thrilled to present a captivating case study featuring the successful construction of a Bronte Studio in the tranquil backyard of a Maroubra residence. We aimed to build a custom modular studio as a harmonious haven for creativity and productivity. This project was a great opportunity to showcase our expertise in creating bespoke modular structures that seamlessly integrate into unique environments.

Challenges and Solutions: The Maroubra backyard setting posed several unique challenges, which Bibo Build creatively addressed to realise the client's vision of a functional music room and aesthetically pleasing outdoor home office.

Integration with Existing Features: Careful spatial planning was required to incorporate the Bronte Studio into the backyard's treehouse and sandpit. The team at Bibo Build created a layout that maximised the use of available space. By connecting the new structure seamlessly with its surroundings, the studio became an elegant addition to its narrow backyard.

  • Balancing Privacy and Nature: A key challenge was to balance maintaining privacy within the studio and embracing the natural surroundings. Bibo Build addressed this concern through strategic glazing placement and cladding design, enabling the occupants to feel immersed in nature while enjoying a secluded workspace.

  • Functionality and Creativity: The studio's dual purpose as a music room and outdoor home office presented a design challenge regarding acoustic requirements and a conducive work environment. Bibo Build expertly optimised the interior layout and added extra insulation (optional) to ensure optimal acoustics for musical pursuits while promoting a productive workspace ambience.


Design Highlights

  • Triple Door with Recess: The façade's triple door design with a recessed entry enhances the studio's visual appeal and seamlessly connects the interior with the surrounding backyard. This design element fosters a sense of continuity between indoor and outdoor spaces, inviting natural light and fresh air while maintaining a sense of privacy.

  • Classic Cladding: The classic cladding design contributes to the studio's timeless aesthetic, blending with the existing treehouse and sandpit effortlessly. This approach blends the structure with the backyard's playful atmosphere while delivering an elegant touch to the overall design.

A backyard office and music room with a sliding barn door bathroom, kitchenette and, foldout couch and music speakers
  • Built-in Insulation: One of the key advantages of having a Bibo Studio as a music room is the built-in insulation in the walls and roof. This insulation helps to reduce noise transmission from both inside and outside the room, creating a quiet and distraction-free environment for making music. This is especially important if you plan on playing your instruments at high volumes, or if you live in a noisy area. With Bibo Studio's built-in insulation, you can crank up the amp and go crazy with the music without disturbing your neighbours.

  • Natural Timber Colour: The studio's natural timber colour infuses warmth and authenticity, amplifying the connection between the indoor workspace and the outdoor greenery. The timber's earthy tones provide a soothing environment conducive to creative and productive endeavours.

  • Strategic Glazing: Placing glazing elements, including the expansive triple sliding door (2.5x2.6) and three floor-to-ceiling single windows (.9 x 2.6) on the side walls, ensures ample natural light and really opens up the space and connects with the outside. The significant amount of glazing given the studio size creates an open and airy atmosphere within the studio, offering abundant natural light, picturesque views, and an enhanced connection with the backyard's serene environment. In addition to the benefits mentioned above, strategic glazing can also help to reduce energy costs by harnessing the power of natural sunlight. In the winter, large windows can help to heat the space, while in the summer, they can be opened to promote natural airflow.

Outcome and Impact: Bibo Build's successful completion of this Bronte Studio project in Maroubra highlights the company's commitment to innovation, functionality, and design integration. By seamlessly merging the studio's dual purpose with the backyard's existing features, Bibo Build has created a multifunctional workspace that enriches the client's work and leisure experiences.

The Bronte Studio's integration with the treehouse and sandpit demonstrates Bibo Build's ability to tailor modular structures to suit client needs and site characteristics. This project is a testament to Bibo Build's dedication to redefining modular construction, transforming ordinary spaces into extraordinary settings that foster creativity, productivity, and a profound connection with nature.

Backyard office studio surrounded by greenery and sandpit

In conclusion, the Maroubra backyard office studio by Bibo Build is a testament to our company's prowess in delivering customisable modular solutions that seamlessly blend function, aesthetics, and environmental surroundings. Through meticulous craftsmanship, thoughtful design, and a commitment to client satisfaction, Bibo Build continues to set new standards in modular construction.


Take the Next Step with Bibo Build If you're interested in building a backyard studio, shed, or granny flat, please get in touch with us today! We understand the unique potential of outdoor spaces and are eager to discuss your needs and create a custom plan for you, just as we did for the successful completion of our Bronte Studio project in Maroubra.

155 views0 comments

Comments


bottom of page